27Η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2004

ΠΡΟΣ:  ΚΟ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

 

ΑΞ. ΚΕ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ 

 

ΘΕΜΑ : « ΜΙΑ ΕΧΘΡΙΚΗ ΑΓΟΡΑΝΟΜΙΚΗ ΔΙΑΤΑΞΗ»

 

ΕΥΓΕΝΙΚΑ ΑΝΑΦΕΡΟΜΑΙ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑΝΟΜΙΚΗ ΔΙΑΤΑΞΗ ΣΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΠΙΠΑΓΟ ΚΑΙ ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΝΑ ΜΟΥ ΕΠΙΤΡΕΨΕΤΕ ΝΑ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΩ ΤΑ ΑΚΟΛΟΥΘΑ:

 

1. ΕΙΝΑΙ ΣΑΦΕΣ ΚΑΙ ΠΕΡΑΝ ΠΑΣΗΣ ΑΜΦΙΒΟΛΙΑΣ, ΟΤΙ Η ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΠΩΛΗΣΗΣ ΤΟΥ ΕΠΙΠΑΓΟΥ ΣΤΗΝ ΤΙΜΗ ΤΟΥ ΨΑΡΙΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΝΤΙΘΕΤΗ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΙΝΟΤΙΚΗ KAI THN ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ. ΤΟ ΙΔΙΟ ΚΑΙ Η ΠΩΛΗΣΗ ΧΥΜΑ ΚΑΤΕΨΥΓΜΕΝΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ (ΑΡΑ ΚΑΙ ΚΑΤΕΨΥΓΜΕΝΩΝ ΨΑΡΙΩΝ). Η ΣΧΕΤΙΚΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ ΣΤΟ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΣΗΜΕΙΩΜΑ. ΣΥΝΕΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΣΚΑΝΔΑΛΩΔΕΣ, ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ, ΟΤΙ ΚΑΙ Ο ΠΡΟΚΑΤΟΧΟΣ ΣΑΣ, Ο ΚΟΣ ΚΟΥΛΟΥΡΗΣ, ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΕΣΕΙΣ, ΠΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΜΕ ΤΗΝ ΔΙΚΗ ΣΑΣ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΝΟΜΙΚΗΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ ΑΡ. 4/2004, ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΑΤΕ ΤΗΝ ΠΩΛΗΣΗ ΤΟΥ ΕΠΙΠΑΓΟΥ ΣΤΗΝ ΤΙΜΗ ΤΟΥ ΨΑΡΙΟΥ, ΕΝΩ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΑ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΣΕ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟ ΜΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ 11 ΤΟΥ ΚΩΔΙΚΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΠΟΤΩΝ ΑΥΤΟ ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ. ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΣΥΝΕΠΩΣ, NA ΠΡΟΒΕΙΤΕ ΣΕ ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗ ΡΥΘΜΙΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΛΥΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ. (Η ΠΩΛΗΣΗ ΤΟΥ ΕΠΙΠΑΓΟΥ ΣΑΝ ΨΑΡΙ, ΣΕ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΜΕΝΑ ΠΟΣΟΣΤΑ, ΕΠΕΤΡΑΠΗ ΦΥΣΙΚΑ ΜΕ ΤΟ Π.Δ. 290/92 ΑΛΛΑ ΕΚΤΟΤΕ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΠΡΟΣΑΡΜΟΣΤΗΚΕ ΣΤΙΣ ΚΟΙΝΟΤΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΣΑΣ ΤΟ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ.)

 

2. ΕΠΙΣΗΣ MAΣ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΚΑΤΑΠΛΗΞΗ Η ΣΠΟΥΔΗ ΜΕ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΑΛΛΑΞΑΤΕ ΤΗΝ ΑΓ. ΔΙΑΤΑΞΗ ΤΟΥ ΚΟΥ ΚΟΥΛΟΥΡΗ (17/2003) ΑΛΛΑ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΟΤΙ ΜΕ ΤΗΝ ΑΛΛΑΓΗ AYTH ΚΑΤΑΣΤΗΣΑΤΕ ΤΗΝ ΔΙΑΤΑΞΗ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΕΥΝΟΙΚΗ ΠΡΟΣ ΤΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΜΠΟΡΙΟ ΚΑΙ ΜΑΛΛΟΝ "ΕΧΘΡΙΚΗ" ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ. ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΔΙΟΤΙ ΜΕ ΤΗΝ ΔΙΚΗ ΣΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗ Ο ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΠΛΕΟΝ ΝΑ ΜΑΘΕΙ ΑΜΕΣΩΣ, ΔΗΛΑΔΗ ΜΕ ΑΠΛΗ ΑΝΑΓΝΩΣΗ ΤΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΤΗΣ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑΣ ΤΙ ΠΟΣΟΣΤΟ ΕΠΙΠΑΓΟΥ ΕΧΕΙ Η ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑ ΕΝΩ ΜΕ ΤΗΝ ΔΙΑΤΑΞΗ ΤΟΥ ΚΟΥ ΚΟΥΛΟΥΡΗ ΑΥΤΟ ΗΤΑΝ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟ!!

 

ΕΠΙΣΗΣ ΤΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΑΓ. ΔΙΑΤΑΞΗ ΣΑΣ ΑΡ. 4 /2004 ΕΙΝΑΙ ΛΑΝΘΑΣΜΕΝΑ ΚΑΙ ΦΑΝΕΡΩΝΟΥΝ ΠΛΗΡΗ ΑΓΝΟΙΑ ΤΗΣ ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΟΤΙΚΗ ΟΔΗΓΙΑ 98/6/ΕΚ Η ΟΠΟΙΑ ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ ΙΣΧΥΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ 28Η ΙΟΥΝΙΟΥ 2001 ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 11, KAI ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 62 α ΠΑΡ. 6 ΤΟΥ ΚΩΔΙΚΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΠΟΤΩΝ ΠΟΥ ΥΣΧΥΕΙ ΕΔΩ ΚΑΙ ΠΟΛΛΑ ΕΤΗ.

 

3. ΕΠΙΣΗΣ ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΠΟΥ ΣΥΝΑΓΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΤΗΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ ΣΑΣ, ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΟΙ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΣΑΣ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ ΝΑ ΕΠΑΝΑΦΕΥΡΟΥΝ ΤΟΝ ΤΡΟΧΟ. ΟΤΑΝ ΛΕΜΕ ΚΑΘΑΡΟ ΒΑΡΟΣ ΕΝΟΣ ΠΡΟΙΟΝΤΟΣ ΕΝΝΟΟΥΜΕ, ΕΞ ΟΡΙΣΜΟΥ, ΤΟ ΒΑΡΟΣ ΤΟΥ ΠΡΟΙΟΝΤΟΣ ΧΩΡΙΣ ΤΟ ΒΑΡΟΣ ΤΗΣ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑΣ. ΑΛΛΑ Ο ΕΠΙΠΑΓΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑ. ΣΥΝΕΠΩΣ ΤΟ ΚΑΘΑΡΟ ΒΑΡΟΣ ΤΟΥ ΚΑΤΕΨΥΓΜΕΝΟΥ ΨΑΡΙΟΥ ΜΕ ΕΠΙΠΑΓΟ ΩΣ ΠΡΟΙΟΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΙΔΙΟ ΜΕ ΜΕ ΤΟ ΒΑΡΟΣ ΤΟΥ ΨΑΡΙΟΥ ΣΥΝ ΤΟΝ ΕΠΙΠΑΓΟ. ΕΚΕΙΝΟ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΑΓΡΑΦΕΤΑΙ ΚΑΙ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ (ΚΟΙΝΟΤΙΚΗ ΟΔΗΓΙΑ 98/6/ΕΚ ΣΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΠΡΟΣΑΡΜΟΣΤΗΚΕ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΚΑΙ Η ΟΠΟΙΑ ΙΣΧΥΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ 28Η ΙΟΥΝΙΟΥ 2001, ΑΡΙΘΜΟΣ Ζ1-404 ΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ, ΦΕΚ, ΑΡ. ΦΥΛΛΟΥ 827) ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΑΘΑΡΟ ΒΑΡΟΣ (ΔΗΛΑΔΗ ΒΑΡΟΣ ΨΑΡΙΟΥ + ΕΠΙΠΑΓΟΣ) ΚΑΙ ΤΟ ΣΤΡΑΓΓΙΣΜΕΝΟ ΒΑΡΟΣ (ΔΗΛΑΔΗ ΤΟ ΒΑΡΟΣ ΤΟΥ ΨΑΡΙΟΥ ΧΩΡΙΣ ΤΟΝ ΕΠΙΠΑΓΟ).

 

4. ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΟΜΑΙ ΣΥΝΕΠΩΣ, ΔΙΟΤΙ ΑΠΟ ΤΟ 2001 ΚΑΙ ΜΕΤΑ, ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΓΟΡΑΖΟΥΝ ΤΟ ΝΕΡΟ ΣΤΗΝ ΤΙΜΗ ΤΟΥ ΨΑΡΙΟΥ, ΑΔΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΝΟΜΑ,  ΛΟΓΩ ΑΝΙΚΑΝΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΑΡΜΟΔΙΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ. 

 

ΩΣ ΕΚ ΤΟΥΤΟΥ ΕΠΙΒΑΛΕΤΑΙ ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΝΤΩΣ ΝΑ ΑΚΥΡΩΣΕΤΕ ΤΗΝ ΑΓ. ΔΙΑΤ. 4/2004 ΚΑΙ ΝΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΑΡΜΟΣΕΤΕ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΟΤΙΚΗ ΟΔΗΓΙΑ. ΕΠΙΣΗΣ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΣΑΣ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΡΟΚΑΤΟΧΟΥ ΣΑΣ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΟΤΕΡΑ Η ΜΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ, ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΚΡΑΤΗΣΗ ΔΙΑΣΤΡΕΒΛΩΣΗΣ ΚΑΙ ΑΘΕΜΙΤΟΥ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ, ΠΟΥ ΕΙΧΕ ΩΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΖΗΜΙΩΘΕΙ ΤΑ ΜΕΓΙΣΤΑ.  

 

 

ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΑΣ

 

ΜΕ ΕΥΓΕΝΙΚΟΥΣ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΥΣ

 

TANGARA ΕΠΕ

 

 

 

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΙΟΥΤΗΣ (ΜΒΑ)

DIRECTOR

 

 

ΚΟΙΝ.   ΚΟΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ

            

            ΚΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ

 

                ΚΑ. ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ

 

            ΚΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

 

            ΚΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ 

          

            ΚΟΣ ΚΟΥΛΟΥΡΗΣ, ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ

 

            ΚΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΕΦΕΤ

 

 

ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΗΝ ΙΣΧΥΟΥΣΑ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ           

 

1. ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ 11 ΤΟΥ ΚΩΔΙΚΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΠΟΤΩΝ  (ΚΤ+Π),  ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ ΣΤΗΝ "ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ - ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ", ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3, ΕΔΑΦΙΟ α , ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ στις ενδειξεις που περιλαμβανονται υποχρεωτικα στην επισημανση των τροφιμων ...κλπ .....αριθμος iii ) αναφερεται στην  ..... καθαρη ποσοτητα, για τα προσυσκευασμενα τροφιμα.

 

 

 

(ΔΙΚΙΑ ΜΑΣ Η ΥΠΟΓΡΑΜΜΙΣΗ + ΜΕΓΕΘΥΝΣΗ)

 

AΡΑ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΜΕ ΤΙ ΕΝΝΟΕΙ Ο ΚΩΔΙΚΑΣ ΩΣ ΚΑΘΑΡΗ ΠΟΣΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΣΥΣΚΕΥΑΣΜΕΝΑ ΤΡΟΦΙΜΑ!!!!!!

 

2. ΕΠΙΣΗΣ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ 11 ΤΟΥ ΚΩΔΙΚΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΠΟΤΩΝ (ΚΤ+Π), ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 5, ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΑΝΑΓΡΑΦΗ ΤΩΝ ΣΥΣΤΑΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΤΡΟΦΙΜΟΥ, ΕΔΑΦΙΟ ζ , αριθμος ii, (δηλαδη 5 ζ ιι), ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΟΤΙ, ΚΑΤΑ ΠΑΡΕΚΚΛΙΣΗ ΤΟΥ ΕΔΑΦΙΟΥ δ, Η ΕΝΔΕΙΞΗ για το περιεχομενο νερο δεν απαιτειται ... στην  περιπτωση " υγρου καλυψης" που κανονικα δεν καταναλωνεται!!!!!!!

 

(ΔΙΚΙΑ ΜΑΣ Η ΥΠΟΓΡΑΜΜΙΣΗ + ΜΕΓΕΘΥΝΣΗ)

 

ΕΠΙΣΗΣ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ 11 ΤΟΥ ΚΩΔΙΚΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΠΟΤΩΝ (ΚΤ+Π), ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 6. Α. Η ενδειξη της ποσοτητας ενος συστατικου η μιας κατηγοριας συστατικων που χρησιμοποιηθηκαν στην παραγωγη η παρασκευη ενος τροφιμου αναγραφεται συμφωνα με αυτη την παραγραφο

και 

 

β. Η ενδειξη που αναφερεται στο εδαφιο (α) ειναι υποχρεωτικη: ΚΛΠ ΚΛΠ

 

ΔΗΛΑΔΗ ΑΝ ΥΣΧΥΑΝ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΤΟΤΕ Η ΑΝΑΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΣΥΣΤΑΤΙΚΟΥ ΕΠΙΠΑΓΟΣ ΚΑΙ ΨΑΡΙ ΘΑ ΗΤΑΝ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΕΣ !!!

 

ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΠΩΣ ΕΞΗΓΕΙΤΑΙ ΠΑΡΑΚΑΤΩ

 

ΑΛΛΑ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ 6.γ. το εδαφιο (β) δεν εφαρμοζεται σε συστατικο που το καθαρο στραγγισμενο βαρος δηλωνεται συμφωνα με την παραγραφο 7 εδαφιο (δ) παρακατω .... 

 

(ΑΡΑ ΑΦΟΥ ΔΕΝ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ Η ΕΝΔΕΙΞΗ ΤΗΣ ΠΟΣΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΣΥΣΤΑΤΙΚΟΥ ΕΠΙΠΑΓΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΚΑΤΕΨΥΓΜΕΝΑ ΨΑΡΙΑ ΜΕ ΕΠΙΠΑΓΟ, ΑΡΑ ΔΕΝ ΝΟΕΙΤΑΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΣΥΜΠΕΡΙΛΗΦΘΕΙ ΤΟ ΒΑΡΟΣ ΤΟΥ ΕΠΙΠΑΓΟΥ ΣΤΗΝ ΤΙΜΗ, ΑΡΑ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑΝΟΜΗ Η ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΠΩΛΗΣΗΣ ΤΟΥ ΕΠΙΠΑΓΟΥ ΣΑΝ ΨΑΡΙ ΣΕ ΠΟΣΟΣΤΟ 10% Η 15% ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ. ΣΥΝΕΠΩΣ ΚΑΙ ΟΙ ΔΥΟ ΥΠΟΥΡΓΙΚΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΠΙΠΑΓΟ ΚΑΙ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ ΚΟΥΛΟΥΡΗ ΚΑΙ ΤΟΥ ΚΟΥ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ, ΠΑΡΑΒΙΑΖΟΥΝ ΤΟΝ ΚΤ + Π, ΑΡΑ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ)  

 

 

2. ΠΑΛΙ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ 11 ΤΟΥ ΚΩΔΙΚΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΠΟΤΩΝ (ΚΤ+Π), ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 7, ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΚΑΘΑΡΗ ΠΟΣΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΠΡΟΣΥΣΚΕΥΑΣΜΕΝΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ, 

 

ΤΟ ΕΔΑΦΙΟ  δ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ... Οταν στερεο τροφιμο διατιθεται εμβαπτισμενο μεσα σε υγρο καλυψης, στην επισημανση αναγραφεται και το καθαρο βαρος του στραγγισμενου τροφιμου. Υγρο καλυψης, κατα  την εννοια της παραγραφου αυτης, ειναι καθενα απο τα κατωτερω προιοντα ενδεχομενως σε μιγμα μεταξυ τους, η και σε καταψυγμενη η υπερκαταψυγμενη κατασταση, εφοσον το υγρο δεν αποτελει παρα απλη προσθηκη σε σχεση με τα βασικα στοιχεια του παρασκευασματος αυτου και δεν αποτελει, συνεπως αποφασιστικο στοιχειο για την αγορα του: νερο, υδατικα διαλυματα αλατων, αλμη κλπ. κλπ.

 

(ΔΙΚΙΑ ΜΑΣ Η ΥΠΟΓΡΑΜΜΙΣΗ + ΜΕΓΕΘΥΝΣΗ)

 

3. ΕΠΙΣΗΣ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΙΝΟΤΙΚΗ ΟΔΗΓΙΑ 98/6/ΕΚ, ΑΡΘΡΟ 4, ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2, ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΟΤΙ .... Η μοναδιαια τιμη αναφερεται σε ποσοτητα που δηλωνεται συμφωνα με τις εθνικες και κοινοτικες διαταξεις. Οταν κοινοτικες η εθνικες διαταξεις, απαιτουν την αναγραφη του καθαρου βαρους και του καθαρου στραγγισμενου βαρους για ορισμενα προσυσκευασμενα προιοντα, αρκει η αναγραφη της μοναδιαιας τιμης του καθαρου στραγγισμενου βαρους.

 

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΠΡΟΣΑΡΜΟΣΤΗΚΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΟΔΗΓΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΑΡ. Ζ1-404 ΠΟΥ ΕΚΔΟΘΗΚΕ ΣΤΟ ΦΕΚ ΑΡ. 827 ΤΗΣ 28/ΙΟΥΝΙΟΥ/2001. ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟ ΑΡΘΡΟ 4, ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2 ΑΝΑΦΕΡΕΙ ... " Για τα προσυσκευασμενα προιοντα που στη συσκευασια τους αναγραφεται υποχρεωτικα το στραγγισμενο βαρος περιεχομενου, η τιμη ανα μοναδα μετρησης αναφερεται υποχρεωτικα στο στραγγισμενο βαρος.

 

(ΔΙΚΙΑ ΜΑΣ Η ΥΠΟΓΡΑΜΜΙΣΗ + ΜΕΓΕΘΥΝΣΗ)

 

4. ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΦΑΝΕΣ ΟΤΙ ΓΙΑ ΤΑ ΚΑΤΑΨΥΓΜΕΝΑ ΨΑΡΙΑ ΜΕ ΕΠΙΠΑΓΟ Η ΚΑΘΑΡΗ ΠΟΣΟΤΗΤΑ ΕΙΝΑΙ Η ΙΔΙΑ ΜΕ ΤΟ ΚΑΘΑΡΟ ΣΤΡΑΓΓΙΣΜΕΝΟ ΒΑΡΟΣ!

Α) ΑΥΤΟ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ ΟΤΙ ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΑΛΛΗ ΤΙΜΗ Π.Χ. ΤΙΜΗ ΠΟΥ ΝΑ ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΤΙΜΗ ΣΤΡΑΓΓΙΣΜΕΝΟΥ ΒΑΡΟΥΣ + ΕΠΙΠΑΓΟΣ

 

Β) ΑΥΤΟ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ ΟΤΙ Η ΤΙΜΟΛΟΓΗΣΗ ΔΗΛΑΔΗ Η ΠΩΛΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΙΟΝΤΟΣ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΣΤΑΔΙΑ ΤΗΣ ΕΜΠΟΡΙΑΣ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΜΟΝΟ ΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΣ ΥΠΟΨΗ ΤΟ ΣΤΡΑΓΓΙΣΜΕΝΟ ΒΑΡΟΣ ΚΑΙ ΤΙΠΟΤΕ ΑΛΛΟ!!!!!