Πώς να μειώσετε τον κίνδυνο εμφράγματος.

Ο Οργανισμος τροφιμων και φαρμακων της Αμερικης (FDA)
αναγγελλει ισχυρισμο υγειας με ορους για τα ωμεγα-3 λιπαρα οξεα.

Ο οργανισμος τροφίμων και φαρμάκων, σήμερα (8 Σεπτεμβριου 2004), ανήγγειλε τη διαθεσιμότητα ισχυρισμου υγειας με ορους για το μειωμένο κίνδυνο στεφανιαίων καρδιακών παθήσεων (CHD) στα συμβατικά τρόφιμα, που περιέχουν εικοσιπεντανοικο οξυ (EPA) και δεκαεξαινικο οξυ (DHA) ωμέγα-3 λιπαρά οξέα.

Χαρακτηριστικα, τα EPA και DHA ωμέγα-3 λιπαρά οξέα περιεχονται στα λιπαρα ψάρια, όπως ο σολομός, η πέστροφα λιμνών, ο τόνος και οι ρέγγες. Αυτά τα λιπαρά οξέα δεν είναι απαραιτητα για τη διατροφή μας: εντούτοις, η επιστημονικη μαρτυρια δείχνει ότι αυτά τα λιπαρά οξέα μπορούν να είναι ευεργετικά στη μείωση του εμφραγματος.

Οι “στεφανιαίες καρδιακές παθήσεις είναι ένα σημαντικό πρόβλημα υγείας που προκαλεί 500.000 θανάτους ετησίως στις Ηνωμένες Πολιτείες,” είπε ο Δρ Lester M. Crawford, εν ενεργεια Επίτροπος του FDA.

“Αυτός ο νέος ισχυρισμος υγειας με ορους, για τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, θα πρέπει να βοηθήσει τους καταναλωτές, δεδομένου ότι εργαζονται για να βελτιώσουν την υγεία τους με την ανευρεση τροφίμων που περιέχουν αυτές τις σημαντικές ενώσεις.”

Ενας ισχυρισμος υγείας με ορους, σε συμβατικά τρόφιμα, πρέπει να υποστηριχθεί με αξιόπιστα επιστημονικά στοιχεία. Στη βάση μιας συστηματικής αξιολόγησης των διαθέσιμων επιστημονικών στοιχείων, σύμφωνα με τις προσωρινές διαδικασίες του FDA “για τον ισχυρισμο υγειας με ορους, στη σημανση των συμβατικών ανθρώπινων τροφίμων και των ανθρώπινων διαιτητικών συμπληρωμάτων”, το FDA αναγγέλλει εναν ισχυρισμο υγειας με ορους, για τα EPA και DHA ωμέγα-3 λιπαρά οξέα.

Ενώ αυτή η έρευνα δεν είναι οριστικη, το FDA σκοπεύει να ασκήσει τη διακριτικη εφαρμογη όσον αφορά τον ακολουθο ισχυρισμο υγειας με ορους: Υποστηρικτικη αλλα μη οριστικη έρευνα δείχνει ότι η κατανάλωση των EPA και DHA ωμέγα-3 λιπαρων οξέων μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο στεφανιαίων καρδιακών παθήσεων.

Μια μεριδα [όνομα τροφίμου] παρέχει [Χ γραμμάρια ] του EPA και του DHA ωμέγα-3 λιπαρά οξέα.

[Δείτε τις πληροφορίες διατροφής για το συνολικό λιπος, το κορεσμένο λίπος και την περιεκτικότητα σε χοληστερόλη.]

Το 2000, το FDA ανήγγειλε εναν παρόμοιο ισχυρισμο υγειας με ορους, για τα διαιτητικά συμπληρώματα που περιέχουν EPA και DHA ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και τον μειωμένο κίνδυνο εμφραγματος.

Το FDA συστήνει ότι οι καταναλωτές να μην υπερβαίνουν το συνολο των 3 γραμμάριων ανά ημέρα με EPA και DHA ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, χωρίς περισσότερα από 2 γραμμάρια ανά ημέρα από ένα διαιτητικό συμπλήρωμα.

Ο ισχυρισμος υγειας με ορους (ΙΥΟ) για τα EPA και DHA ωμέγα-3 λιπαρα οξέα είναι ο δεύτερος ισχυρισμος υγειας με ορους που το FDA έχει αναγγείλει για τα συμβατικά τρόφιμα. Για πρόσθετες πληροφορίες σχετικα με τον ΙΥΟ επισκευτειτε την ιστοσελιδα
http://www.cfsan.fda.gov/~dms/lab-qhc.html

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top