Τι είναι ο επίπαγος

O επίπαγος είναι κρούστα πάγου που καλύπτει το κατεψυγμένο ψάρι.

Ο επίπαγος για να σχηματισθεί είναι απαραίτητο το ψάρι να είναι κατεψυγμένο. Έτσι όταν το κατεψυγμένο ψάρι εμβαπτύζεται σε κρύο νερό, το νερό που έρχεται σε επαφή με το κατεψυγμένο φιλέτο, σε μείον 18 βαθμούς κελσίου, μετατρέπεται σε λεπτό στρώμα πάγου.

Με διαδοχικές εμβαπτύσεις, τα εργαστήρια καταφέρνουν να παχύνουν αυτό το στρώμα ώστε να πουλάνε περισσότερο νερό στην τιμή του ψαριού.

Κατά περίεργο τρόπο η Ελληνική Βουλή νομιμοποίησε την πώληση του επίπαγου στην τιμή του ψαριού σε ανώτατο ποσοστό 15% του βάρους της συσκευασίας αλλά αυτός ο νόμος προσκρούει στην κοινοτική νομοθεσία η οποία απαγορεύει την πώληση του επίπαγου σαν ψάρι.

Ο επίπαγος δεν είναι αναγκαίος για την διατήρηση των κατεψυγμένων ψαριών. Επειδή η πώληση χύμα των κατεψυγμένων ψαριών απαγορεύεται, τα κατεψυγμένα ψάρια πρέπει να ειναι συσκευασμένα σε κλειστή συσκευασία.

Αυτό σημαίνει οτι η συσκευασία πρέπει να προστατεύει τα κατεψυγμένα ψάρια και να τα προφυλάσσει από την αφυδάτωση.

Να είστε προσεκτικοί όταν αγοράζετε κατεψυγμένα ψάρια ώστε να βεβαιωθείτε ότι τα ψάρια στο ράφι δεν ηταν εκτεθειμάνα στον ψυχρό αέρα της κατάψυξης δηλαδή οτι δεν έχουν υποστεί αφυδάτωση.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top